Artikler om sundhed i Danmark

Det danske sundhedssystem
Kvaliteten af Danmark s sundhedssystem er ekstremt høj; på samme niveau som den lægebehandling, du finder i mange vesteuropæiske lande. Hospitaler i Danmark har gode faciliteter, og de fleste læger og tandlæger taler mindst nogle engelsk.

Det danske sundhedsvæsen finansieres via indkomstskatten, så staten medicinsk behandling i Danmark er tilgængelig for alle danske borgere og EU-borgere gratis. Gratis akut behandling er tilgængelig for besøgende fra alle andre lande.

Det danske sundhedssystem er opdelt i to sektorer:

Primære sundhedstjeneste: primær sundhedspleje omhandler generelle helbredsproblemer og er normalt det første kontaktpunkt, hvis du har brug for almen medicinsk behandling. Tjenester i denne sektor er tilgængelige for alle, og omfatter behandlinger fra praktiserende læger, tandlæger, fysioterapeuter mv

Hospitalssektoren: Hospitaler er ansvarlige for patienter, der kræver mere specialiseret medicinsk behandling, for eksempel intensiv pleje eller behov for specialudstyr.

Praktiserende læger (GPS) i den primære sundhedssektor er ansvarlige for at henvise patienter, der de mener skal behandles på hospitalet eller har brug for at se en specialist. Praktiserende læger er som regel det første punkt i høring i tilfælde af sygdom. Undtagen i nødstilfælde, skal du blive henvist af din læge for at modtage specialistbehandling i hospitalssektoren.

Samt at behandle patienter, begge sektorer også tilbyde forebyggende behandling samt udførelse medicinsk uddannelse og forskning.

Det danske sygesikringskort
Sygesikringskortet er bevis på din ret til offentlige sundhedsydelser; notering dit navn, CPR-nummer og din læges kontaktoplysninger. Du skal præsentere kortet, når du besøger en læge, gå til hospitalet samt mange andre steder. Din danske sygesikringskort kan også være en form for identifikation, når der ikke foto er påkrævet.

Du vil modtage dit sundhedskort, når du har registreret hos Det Centrale Personregister i din lokale kommune.

Hvad man skal gøre i en nødsituation

I tilfælde af en nødsituation, skal du ringe 112 med det samme for at nå frem til en ambulance, politi eller brandvæsen.

USA er ikke Danmark, men det kan, ligesom Skandinavien, gennemføre ændringer i sin sundhedssystem, der sparer penge, dækker alle og hjælpe os lever længere.

Beskeder som ‘Vi er ikke Danmark «insisterer vi sætte skyklapper på og nægter at lære af andre.
I 1950’erne amerikanske sundhedsstatistik var verdensklasse: Børnedødeligheden blandt de laveste, forventede levetid blandt de højeste, og sundhedsmæssige omkostninger omkring gennemsnittet. Én efter én, andre nationer – ikke bare i Danmark og Sverige, men Australien, Storbritannien, Canada og Taiwan, for at nævne nogle få – vedtaget nationale sundhedsprogrammer. Ved udgangen af det 20. århundrede, var USA den enlige holde ud for private, for-profit sygesikring, og de sundhedsmæssige statistik haltet bagefter snesevis af lande. I mellemtiden, omkostninger steg til det dobbelte af gennemsnittet i andre rige lande.

For amerikanerne, ville den nationale sygesikring betyde omfattende dækning, et frit valg fra en smorgasbord af enhver læge eller hospital og lavere omkostninger. Andre lande har oplevet enorme besparelser ved at evicting private forsikringsselskaber og bunker af dyre papirarbejde, de påfører læger og hospitaler. Aetna holder 19 cent af hver præmie dollar for overhead og profit, så kun 81 cent for pleje. Og amerikanske hospitaler afsætte 25,3 procent af den samlede omsætning til administration, hvilket afspejler de høje omkostninger ved at indsamle patient copayments og selvrisikoen, og kæmper med forsikringsselskaberne.

Obamacare vil lede en ekstra $ 850 milliarder i offentlige midler til private forsikringsselskaber, og øge forsikring overliggende ved 273600000000 $. Men det vil efterlade 26 millioner uforsikrede og lignende tal med så mager dækning, en alvorlig sygdom ville konkurs dem. De fleste amerikanere har dækning, der begrænser deres valg af læger og hospitaler, og påfører stejle økonomiske sanktioner, når de omstrejfende “out-of-netværk” ved et uheld eller nødvendighed.

I modsætning hertil forsikring overhead i enkelt betaler programmer (og gebyr-for-service Medicare) tager kun 1 procent til 2 procent. I disse programmer, behøver hospitaler, der ikke har brug for at fakturere hver patient; de er betalt en sum budget klump, den måde, vi finansierer brandvæsen, skarpt skære hospital administrative omkostninger. Flytning til et enkelt-betaleren system vil spare omkring $ 400000000000 årligt på papirarbejde og administration – nok til at sikre alle amerikanske top dækning.

Beskeder som “Vi er ikke Danmark” insisterer vi sætte skyklapper på og nægter at lære af andre. Denne argumentation vil have os ignorere nyskabelser som vaccination eller CT-skannere (britiske opfindelser), ekkokardiogrammer (en svensk én) eller hjerte-stents (første gang brugt i Frankrig). En enkelt-betaleren reformer – som den anbefalet af de 20.000 medlemmer af Læger for en National Health Program – kunne redde tusindvis af amerikanske liv hvert år. Det er så amerikansk som æbletærte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *